27/02/2024

Zmodernizowane otoczenie Szpitala Wojewódzkiego w Bielsku-Białej, fot. archiwum placówki

Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej zakończył przebudowę dróg dojścia do obiektu. Dzięki tej inwestycji osoby ze szczególnymi potrzebami mają lepszy dostęp do szpitala.

W modernizacji, która trwała od kwietnia, przy wejściu głównym przebudowano pochylnię do wjazdu dla osób na wózkach inwalidzkich, zbudowano dla nich także nową pochylnię w rejonie apteki zewnętrznej Szpitala Wojewódzkiego.

Zastępca dyrektora ds. administracyjno- technicznych Szpitala Wojewódzkiego Łukasz Matlakiewicz, poinformował, że przed placówką przebudowano miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych, tak aby mogły bezpiecznie parkować samochody.
– Poprzednie były zbyt krótkie. Nowe, zgodne są z obowiązującymi obecnie przepisami. – wyjaśnił dyrektor.

Na chodnikach w pobliżu szpitala zastosowano w wielu miejscach integracyjną kostkę brukową, która zapobiega poślizgnięciu się i ułatwia poruszanie się osób niewidzących i słabowidzących. Dla osób niepełnosprawnych dostosowano również sześć łazienek znajdujących się przy szpitalnych poradniach. Zamontowano tam m.in. bezdotykowe baterie, a także specjalne uchwyty przy toaletach.

Modernizacja kosztowała ponad 700 tys. złotych. Pieniądze pochodzą z grantu w wysokości 2 mln złotych, które placówka otrzymała z Ministerstwa Zdrowia na Dostosowanie Szpitala Wojewódzkiego w Bielsku-Białej do osób ze szczególnymi potrzebami.

Źródło: UM Bielsko-Biała

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Verified by MonsterInsights